Reproduzco a continuación en su versión original en catalán un billete que me han publicado en el Anuari de l’espai Català de Comunicació 2008, editado este pasado mes de enero por l’Appec, l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català, con el transfondo de la crisis y transformación de los  medios de comunicación.

Darrerament he assistit a diversos actes sobre innovació i estratègia empresarial i algunes de les reflexions escoltades podrien (o haurien) de ser aplicables als mitjans de comunicació. I no només ara, en temps de crisi, sino permanentment, doncs la promoció del canvi en el si de les nostres organitzacions ha de ser una constant motivació. Però ara, en temps de crisi, es fa més necessari que mai reinventar els processos de producció i distribució de la informació i adaptar les estructures dels mitjans a aquesta nova època. I no ens enganyem, no únicament per l’actual conjuntura financera mundial, sino per la crisi productiva, la del producte informacional, en un context de sobreabundància d’oferta que propicia la promiscuitat del lector, oient, espectador o usuari, que està aprenent cada cop amb més criteri a cercar allò que més li satisfa.

Diuen que la tecnologia és la solució i que la digitalització ens permet elaborar més informació, un millor producte, i de forma més econòmica. I diuen que la tecnologia permet optimitzar processos de treball, i a continuació, el personal. I tot i que encara és d’hora per valorar en la seva justa mesura els resultats de la revolució tecnològica, hem d’anar pensant si els paradigmes de la revolució industrial de fa un parell de segles, són encara vàlids i vigents pel moment actual. I en la meva opinió, sí. La tecnologia és essencial però és auxiliar, com també ho són els recursos econòmics. Necessitem saber què volem fer i com ho volem fer, i estructurar els mitjans de comunicació (que són organitzacions  empresarials) en conseqüència. Aliniar persones i objectius és la clau, i això es tradueix en compromís.

En els mitjans que, circumstalcialment, em pertoca gestionar (COMRàdio, la Xarxa de Televisions Locals, lamalla.cat i l’agència de noticies XN) li donem força voltes als conceptes de polivalència, proximitat, sinergies, serveis, desenvolupaments tecnologics i estructura dels recursos humans, entre d’altres. I les respostes no són senzilles, però resulten cada cop més clarificadores. La força ens la donen les persones, el motor de les nostres organitzacions. Però hem d’invertir eficientment en tecnologia per tal de millorar els processos. I hem d’invertir també en formació si demanem polivalència. Hem d’identificar i retenir el talent, però sabem que no tota la gent intel.ligent del món treballa amb nosaltres. La limitació de recursos en el si dels mitjans locals no és excusa per no fer be la nostra feina i tenir èxit. L’èxit és sobretot esforç, una mica de talent i una altra mica d’originalitat. I esforç, talent i originalitat han de ser el motor dels nostres professionals com a individus i les nostres organitzacions com a col·lectius.

2 pensamientos

Deja un comentario / Leave a comment

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.